Saturday, 27 October 2018

Ikan kembung masak singgang mudah

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar dihiris kasar
2 biji Bawang merah dihiris
1 inci halia dihiris
1 biji bawang putih diketuk
2 batang serai diketuk
5 biji cili padi diketuk
2 inci Kunyit ditumbuk halus
Daun kunyit dipotong 2
1 Asam keping
800ml air
5 ekor ikan kembung

Cara penyediaan:
1. Satukan semua bahan kecuali ikan, asam keping dan daun kunyit.
2. Bila telah mendidih, masukkan ikan.
3. Kemudian, masukkan asam keping.
3. Perasakan dengan garam dan ajinamoto secukup rasa.
4. Sedia untuk dihidangkan.

*Boleh juga gunakan ikan pelaling, selar atau selarkuning.
*Boleh gantikan asam keping dengan tomato

No comments:

Post a Comment