Sunday, 4 November 2018

Sukatan Tepung

🍩Resepi Ketulan Tepung dalam bubur...

5 sdm tepung gandum
2-3sdm air
Sdikit garam

Gaulkan sebati, pastikan pekat supaya mjadi ketulan tepung dan tidak mencair ke dlm kuah bubur

🍩Resepi Tepung grg pisang...

3sdm tpg gandum??
1sdt tpg grg adabi
100-150ml Air bgntung kcairan yg diingini
Sedikit soda bikarbonat
Sedikit garam

Gaulkan sebati. Jgn tlalu cair, agak2 boleh mnyaluti pisang dan mlekat dgn baik pd pisang dah mencukupi.

🍩Resepi cucur ikan bilis

1st attempt
4sdm tpg ditapis dulu
Sgenggam ikn blis
Bwg besar 1/4 dihiris nipis
Air panas
Garam
Soda bkarbonat ditapis dulu
Hasilnya: kurg tepung, jd cucurnye leper jea

🍩Resepi tepung untuk cekodok pisang

Tepung secukup rasa(beberapa sdm tpg)
Sedikit soda bikarbonat
Sedikit garam

Gaulkan sebati, pastikan adunan licin tanpa ketulan, baru dimasukkan pisang lenyek.

🍩Resepi tepung untuk lempeng (2org mkn)

6sdm membukit
1 cawan air/lebih mgikut kecairan yg diingini
1/2 sdk garam

Gunakan kuali non stick/kuali bulat tanpa minyak

*utk yg pertama skali blh ltak 1/2 sdm utk elak lekat etc

Boleh dihidang bersama sambal cilipadi telur/ kari ayam/dalca..

🍩Resepi Cucur Manis (cr: buatorglapo)

2cawan tepung
3sdm gula
1sdk garam(sudu plstik kecil)
gaul 3 bahan ini dgn sdm

2cawan air panas
Gaul sekali lg

Ambil 1 mangkuk kecil air, utk basahkn jari n permukaan bebola yg ingin dibentuk.

Goreng dalam kuali panas. Sedia dinikmati bersama gula kastor ditabur atasnya.

No comments:

Post a Comment