🍩Resepi Ketulan Tepung dalam bubur...
5 sdm tepung gandum
2-3sdm air
Sdikit garam
Gaulkan sebati, pastikan pekat supaya mjadi ketulan tepung dan tidak mencair ke dlm kuah bubur
🍩Resepi Tepung grg pisang...
3sdm tpg gandum??
1sdt tpg grg adabi
100-150ml Air bgntung kcairan yg diingini
Sedikit soda bikarbonat
Sedikit garam
Gaulkan sebati. Jgn tlalu cair, agak2 boleh mnyaluti pisang dan mlekat dgn baik pd pisang dah mencukupi.
🍩Resepi cucur ikan bilis
1st attempt
4sdm tpg ditapis dulu
Sgenggam ikn blis
Bwg besar 1/4 dihiris nipis
Air panas
Garam
Soda bkarbonat ditapis dulu
Hasilnya: kurg tepung, jd cucurnye leper jea
🍩Resepi tepung untuk cekodok pisang
Tepung secukup rasa(beberapa sdm tpg)
Sedikit soda bikarbonat
Sedikit garam
Gaulkan sebati, pastikan adunan licin tanpa ketulan, baru dimasukkan pisang lenyek.
🍩Resepi tepung untuk lempeng (2org mkn)
6sdm membukit
1 cawan air/lebih mgikut kecairan yg diingini
1/2 sdk garam
Gunakan kuali non stick/kuali bulat tanpa minyak
*utk yg pertama skali blh ltak 1/2 sdm utk elak lekat etc
Boleh dihidang bersama sambal cilipadi telur/ kari ayam/dalca..
🍩Resepi Cucur Manis (cr: buatorglapo)
2cawan tepung
3sdm gula
1sdk garam(sudu plstik kecil)
gaul 3 bahan ini dgn sdm
2cawan air panas
Gaul sekali lg
Ambil 1 mangkuk kecil air, utk basahkn jari n permukaan bebola yg ingin dibentuk.
Goreng dalam kuali panas. Sedia dinikmati bersama gula kastor ditabur atasnya.
No comments:
Post a Comment