RESEPI AYAM MASAK UNGKEP (MASAKAN ORI JAWA)
Bahan:
1 ekor ayam - dipotong 12, lebih elok jika ayam tua/ayam kampung.
Bahan A (untuk dikisar)
2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup - saya guna 3 ketul kunyit
15 tangkai cili padi
1 Sudu Makan Serbuk Jintan Manis
1 Sudu Besar Ketumbar Biji
1 Biji Buah Keras.
6 butir Lada Hitam Biji.
Secubit Serbuk Kunyit.
Bahan tumis:
2 Labu Bawang Besar - Hiris kasar.
2 batang serai - Ketuk & Siat-Siatkan
2 cawan Minyak Zaitun untuk menumis
*boleh juga guna minyak biasa.
Garam Gula secukup rasa
Bahan Tambahan ( Wajib ada )
1 kpg Asam Keping.
6 biji kentang belah 4
3 biji tomato belah 4
16-20 biji cili padi - buang tangkai sahaja
1 helai daun kunyit - siat- siat je.
1 liter air - Untuk empukkan ayam/daging.
Jika guna makanan laut ,tak perlu air yg banyak ye.
OPTIONAL - SUSU CAIR , dalam 3x Splash.
TIPS : Untuk mempercepatkan ayam pencen lembut, masukkan sudu & tutup kuali/periuk pada api sederhana . ( 30-45minit)
Masakan UNGKEP ni,semakin di panaskan semakin sedap tau..
Kredit Resepi - Sue M Shauhki
No comments:
Post a Comment