Bahan kisar:
Segenggam cilikering dipotong 2, dibuang biji dan direbus
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
1/2 inci Belacan
Bahan lain:
1/2 biji bawang besar untuk dihiris menegak
Segenggam atau 2 ikan bilis digoreng garing
1 sdm Asam jawa dicairkan
Sedikit air
Garam
Gula
Minyak yang banyak
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Gunakan minyak yang sama untuk menumis bawang besar hingga hampir layu.
3. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak. Perlahankan api.
4. Apabila sambal telah pecah minyak dan masak, masukkan air asam jawa, garam, gula dan sedikit air mengikut kepekatan yang diingini.
5. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Biarkan 5 minit lagi dengan menyesuaikan rasa masam, manis dan masin. Tutup api setelah mendapat rasa yang diingini.
No comments:
Post a Comment