Monday, 4 October 2021

Resepi tomyam mudah

Kemaskini November 2022


Bahan-bahan:

Serai diketuk

Bawang putih cincang halus/boleh ditumbuk


Ditumbuk:

Bawang holland/besar

Halia 1 inci


Dihiris:

Halia 2 inci

Cilipadi 7-10 biji

Cili merah 1 batang

Aym potong kecil2/seafood dibersihkan


Bahan sos:

Sostiram 1sdm+

Sos ikan 3sdm+

Ciliboh 1sdm

Pes tomyam nona 2sdm+


Asam keping (klu takde limaunipis) 

Daun limau purut

Garam


Sayuran dihiris/potong kecil:

Lobak belah 2 & hiris nipis

Babycorn

Kobis bunga

Tomato


Bahan tambahan kalau ada:

Lengkuas klu ada 

Daun ketumbar

Cendawan


Cara penyediaan: 

Rebuskan 2 cawan air

Masukkan serai, bahan tumbuk/hiris, pes tomyam& bahan sos, sayuran keras2 dulu. Biarkan mendidih. 

Masukkan isi ayam yang telah dipotong kecil. Biarkan mendidih. 

Masukkan baki bahan-bahan lain yang belum dimasukkan. Sesuaikan rasa masin dgn garam. Tambah air setengah cawan kalau kurang. 

Masa memasak +-30min je.. 





No comments:

Post a Comment